Sök

Språk

Äppelhyllan

Äppelhyllan

Vet du vad en Äppelhylla är? Och visste du att alla bibliotek i Svedala har äppelhyllor? 

Många bibliotek samlar medier för och om barn med funktionsnedsättningar på en särskild plats. Vi på biblioteken brukar kalla den för Äppelhylla. Och alla bibliotek i Svedala har egna äppelhyllor! 

I äppelhyllan finns många böcker med TAKK, tecken som stöd. Böckerna passar dig som redan kan eller vill lära dig tecken. Några sådana böcker är böckerna om Olle & Mia och böckerna i serien Nu ska vi prata! 

På äppelhyllorna hittar du också punktskriftsböcker. Ofta är punktskriftsböckerna också taktila böcker. Ett exempel är boken God natt, Alfons Åberg. I den har Alfons och hans pappa kläder i olika sorters tyger, och deras ögon och hår är utskurna och urskiljbara även för barn med synnedsättningar. Taktila barnböcker kan också med fördel läsas för barn med kognitiva funktionsnedsättningar som Downs syndrom eller autism. 

På bibliotek i Svedala hittar du inte talböcker i Äppelhyllan. Om du letar efter talböcker för barn eller unga, kan vi istället hjälpa dig att lyssna på dem i appen Legimus. (Talböcker är speciellt framtagna för dig som har en läsnedsättning. Om du inte har en läsnedsättning, kan du istället låna ljudböcker.)