Sök

Språk

Baek Heena tilldelas ALMA-priset

Baek Heena tilldelas ALMA-priset

Vinnaren av 2020 års ALMA-pris är utsedd: sydkoreanska Baek Heena.

Vinnaren av 2020 års ALMA-pris är utsedd. Det blev sydkoreanska Baek Heena som tilldelas prissumman på fem miljoner för sitt författarskap. På svenska finns sedan tidigare Heenas bilderbok Molnbullar. I boken hittar två kattsyskon ett moln som de tar med sig hem till sin mamma, som bakar små bullar av det. När de äter bullarna upptäcker katterna att de kan flyga!

Baek Heenas stil är lätt att känna igen, eftersom hon istället för att teckna bygger upp små miniatyrvärldar som hon sedan fotar av. Det skapar en helt unik, tredimensionell bildvärld.

Juryn motiverar sitt val av Baek Heena såhär: "Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande."

ALMA står för Astrid Lindgren Memorial Award och är ett pris instiftat till Astrid Lindgrens minne. Det är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Tidigare pristagare är bland annat Jacqueline Woodson, Barbro Lindgren och Shaun Tan.