Sök

Språk

Bokstart

Bokstart

Inspiration för dig med små barn

 

Vad är Bokstart?

Bokstart är en internationell satsning för att arbeta språkstimulerande med de allra yngsta barnen, 0–3 år, och deras vuxna. Bokstart bygger på samverkan mellan folkbibliotek, barnhälsovård och förskola och andra aktörer som arbetar med små barns språkutveckling och läsning. Bokstart finns idag i ett 30-tal länder och i alla världsdelar! Läs mer på bokstart.se.

Att läsa med sina barn redan från början ger de bästa förutsättningarna för att barnets språk ska utvecklas. En sjuttonåring som läst/lyssnat till texter regelbundet under sitt liv har ungefär 50.000-70.000 ord i sitt ordförråd. En som inte har gjort det har ungefär 15.000-17.000 ord. Du som vuxen är också en läsande förebild. Därför har vi samlat våra bästa tips för vad ni kan läsa och göra med de allra yngsta barnen för att sätta fart på språkutvecklingen!

Bokstart i Svedala

I Svedala kommun har vi inrett väntrumsbibliotek på BVC Bokskogen och kapprumsbibliotek på ett par av förskolorna. Vi har även arrangemang kopplade till Bokstart. 

  • Mitt stora lilla rum - Föreställning med Memory Wax för barn 2-5 år. Efteråt blir det skapande i lera och alla som deltar får med sig en goodiebag laddad med språkstimulering. På Svedala bibliotek den 5 mars och Bara bibliotek 29 mars
  • Bli en läsande förebild och var med i vår digitala bokcirkel för föräldralediga! Du får en bok till dig och en till ditt barn. Sedan ses vi digitalt och pratar om böckerna tillsammans ungefär var sjätte vecka. 

Tips och inspiration

Här har vi samlat länkar till andra sidor och externa resurser som har att göra med läsning och små barns språkinlärning som kan inspirera dig och ditt barn.

Vet du om att du kan förändra ditt barns liv? (Strömmande via Youtube. 1:46 minuter.) Inspirerande och motiverande film som Göteborgs Stadsbibliotek har gjort om varför det är så viktigt att läsa högt för sina barn. Finns även textad på arabiska engelska franska persiska somaliska

 

Dela Språket (Instagram) En digital pekbok på instagram med tips på hur vuxna kan utöka barns ordförråd genom samtal. Innehållet är framtaget av leg logoped Catarina Sjöberg och är en del av satsningen Språkstart Halland.

Kodknäckarna - Hitta Språket Filmer och broschyrer om små barns språkutveckling för föräldrar. Korta och längre filmer på svenska och med textning på flera olika språk. Broschyrer på flera olika språk.

Läs högt - Kulturrådets webbplats (App) Kulturrådet har tagit fram en app som på ett enkelt sätt kan vara till hjälp för att hitta bra tips på högläsning för de yngre barnen. Lästipsen är indelade i fyra ålderskategorier: 6 månader, 12 månader, 18 månader och tre år. Appen är kostnadsfri och finns att ladda ner till android och iphone.

BVC-podden del 45 Varför är det är så viktigt att läsa med sitt barn? Vilka böcker funkar bäst? Barnpsykolog Malin Bergström och bibliotekarie Therese Foldqvist samtalar. Boktipslista för olika åldrar. Strömmande podd eller nedladdningsbar MP3 (34,1 MB)

Att läsa för små barn (Webbsida med strömmande filmer) Fyra korta kunskapsspäckade filmer med Carina Fast med exempel om både varför och hur man läser och hur det hänger ihop med språk- läs- och skriftutvecklingen. Filmerna finns även på arabiska, engelska, persiska och somaliska. Bokstart/ Kulturrådet.

 

Bilder:

Bakgrundsbild, "B". Kulturrådet/Bokstart.

Illustrerad bild, vuxen läser för barn. Konstnär: Henrik Stenberg.

Stillbild från filmen "Vet du om att du kan förändra ditt barns liv?". Göteborgs stad.