Sök

Språk

Hybykrönikan

Hybykrönikan

Hybykrönikan handlar om Hybys historia från 1200-1898 och är författad och rikt illustrerad av Friherrinnan Ingeborg Wrangel von Brehmer (1853-1939) under 1890-talet.

Ingeborg Wrangel von Brehmer, född Ehrensvärd, gifte sig 1877 med Friherre Wolmer Wrangel von Brehmer och flyttade in på Hyby. Hon var hade ett stort intresse för konst, historia och politik. Ingeborg Wrangel von Brehmer hade bland annat utbildats på Valands Konstskola i Göteborg, under ledning av Carl Larsson och hon hade lärt sig kaligrafi i Köpenhamn. 

I Hybykrönikan har hon anpassat texttyp och illustrationer efter den tidsperiod som beskrivs och i originalverket finns guldinläggningar så fina som hårstrån. Originalverket, som också har en framsida i mösterpressat och försilvrat läder, donerades till Landsarkivet i Lund av friherrinnans barnbarn, för eftervärldens kunskap och glädje. Hybykrönikan har kopierats i 16 exemplar varav nummer 15 finns på Svedala bibliotek. 

Fråga i informationsdisken på Svedala bibliotek för att få läsa om Hybys historia eller bara beundra de vackra illustrationerna i Hybykrönikan. 

Hybykrönikan. Foto.