sv-se
angle-left Minns du Julen?

Minns du Julen?

Julgransglädje i förändring? Fynd ur bibliotekens lokalsamling.

Flickan på bilden du såg innan du klickade in på denna nyhet - den flickan är fotograferad av Martin Svensson i Börringe. Granen ser tät och välformad ut och flickan verkar nöjd. Det ligger lite snö på gräset - kanske blev det en vit jul det året. Vi vet inte när bilden är tagen men någon gång under första hälften av 1900-talet är det helt säkert. Martin Svenssons fantastiska foton finns på Folklivsarkivet i Lund. Vem som helst kan logga in som gäst och  titta i samlingen.

Vi hoppar till året 1990. Det börjar bli längesedan, närmare bestämt trettio år sedan och mycket har hänt sedan dess. Gott om snö är det ont om och hur står det till med våra julgranstraditioner? Är det fortfarande så att kvinnor pekar och männen bär som det sägs i artikeln här? Gäller samma knep nu för att få granen att inte barra och ska man ens ha gran nuförtiden? Läs gärna om hur det var då, en decemberkväll 1990 på stortorget i Svedala. Artikeln kommer från Sydsvenska dagbladet. Skribenten heter Monica Stjernström. Lisbeth Westerlund fotograferade. Direktlänk till Sydsvenska dagbladet.

I bibliotekets lokalsamling kan du göra fler historiska fynd.