Sök

Språk

Vinnarna av Augustpriset 2019

Vinnarna av Augustpriset 2019

25 november tillkännagavs vinnarna av Augustpriset 2019. Bland annat tog Patrik Svensson hem priset för Årets facklitteratur med sin säregna och hyllade bok Ålevangeliet. Författaren kommer till Svedala bibliotek 11/3.

Det var med pompa och ståt som vinnarna av Augustpriset 2019 tillkännagavs på Konserthuset i Stockholm, kvällen den 25:e november.

Priset för årets skönlitterära bok gick till Marit Kapla för hennes glesbygdsskildring Osebol. Fackbokspriset vann Patrik Svensson, med sin hyllade bok Ålevangeliet. Och priset för bästa barn- och ungdomsbok gick till Oskar Kroon, för hans bok Vänta på vind. Lilla Augustpriset tilldelades Emma-Karin Rehnman för hennes novell En ospelad fiol.

Augustpriset är Svenska Förläggareföreningens pris, som sedan 1989 delats ut till de - enligt juryn - bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.

 

Författarbesök av vinnaren Patrik Svensson

Patrik Svensson kommer under våren att göra ett författarbesök på Svedala bibliotek! Den 11/3 klockan 19.00 berättar han om hur intresset för den mystiska arten väcktes i unga år, då han fiskade ål tillsammans med sin pappa. Biljetterna kostar 50 kr och finns på biblioteket från 19/2.

 

Så här lyder juryns motiveringar

Osebol - Marti Kapla

Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.

 

Ålevangeliet - Patrik Svensson

En svindlande historia med filosofiska och existentiella förtecken om den utrotningshotade ålens ursprung och plats bland människan och myter som för läsaren ut på djupt vatten, både bokstavligt och bildligt. Patrik Svensson låter oss följa ålen från Sargassohavet, via smörgåsbord ända in i hans själ där den, tack vare hans pappa, har fått en alldeles speciell plats. För det är också en historia om en far och son, och hur kärleken till ålen knöt dem samman i en ofta ordlös relation.

 

Vänta på vind - Oskar Kroon

Det finns mycket att älska med Vänta på vind. Främst kanske den språkliga lättheten, den poetiska tätheten och tonträffen. Men också den fina gestaltningen av huvudpersonen Vinga och hennes morfar, två egensinniga solitärer, skildrade med en värme fjärran från allt stereotypiserande. Stark men ensam växer Vinga i arbetet med att reparera och sjösätta en båt, och i den djupnande vän- och kärleksrelationen till jämnåriga Rut.

 

Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok 

Sen kom vintern, Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget

Mitt storslagna liv, Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren

Vänta på vind, Oskar Kroon, Brombergs

Tiger, Tiger, Tiger, Åsa Lind & Joanna Hellgren, Rabén & Sjögren

Jordgubbsbarnen, Sara Olausson, Rabén & Sjögren

Dyksommar, Sara Stridsberg & Sara Lundberg, Mirando Bok

 

Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok 

Barnet. En sonettkrans, Olivia Bergdahl, Ordfront

Väderfenomen, Anna Fock, Natur & Kultur

Odenplan, Daniel Gustafsson, Nirstedt/litteratur

Osebol, Marit Kapla, Teg Publishing

W, Steve Sem-Sandberg, Albert Bonniers Förlag

Testamente, Nina Wähä, Norstedts

 

Nominerade till Årets svenska fackbok 

Strindbergs lilla röda. Boken om boken och typerna, Alexandra Borg & Nina Ulmaja, Atlantis

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, Ingrid Carlberg, Norstedts

Världens yttersta platser. Judiska spår, Peter Handberg, Bokförlaget Faethon

Bin och människor. Om bin och biskötare i religion, revolution och evolution samt många andra bisaker, Lotte Möller, Norstedts

Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf, Anna-Karin Palm, Albert Bonniers Förlag

Ålevangeliet. Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk, Patrik Svensson, Albert Bonniers Förlag

 

Här hittar du alla motiveringar till de nominerade böcker 2019. Du kan även läsa vilka som var nominerade till Lilla Augustpriset 2019.