Sök

Språk

Skandalöst!

Skandalöst!

Ett axplock chockerande böcker du kan hitta på biblioteken i Svedala

 

Genom århundraden har författare väckt avsky och debatt med sina böcker. Inte sällan har böckerna till och med varit förbjudna att läsa. Blir du nyfiken finns ett axplock på biblioteken i Svedala.

 

Carl Jonas Love Almqvist

Det går an (1838)

 

 

1838 ger Carl Jonas Love Almqvist ut den lilla men stora romanen Det går an. Det centrala temat gäller kvinnans rätt att stå fri i förhållande till männen – att älska utan att gifta sig, att försörja sig utan inblandning av förmyndare.  Sergeanten Albert möter glasmästardottern Sara Videbeck på färjan mellan Stockholm och Arboga. Tycke uppstår men också ett fortlöpande samtal som får Albert att ompröva sitt sätt att se på världen och sina medmänniskor.

Romanen mottogs som samhällsomstörtande och farlig. Motskrifter med titlar som Månne det går an? författades och Almqvist förlorade både jobbet, försörjningen och forna kollegor.

 

Gustave Flaubert

Madame Bovary (1856)

 

Madame Bovary är berättelsen om läkarhustrun som vantrivs i sitt äktenskap. Hon botar sin leda med dagdrömmeri, utomäktenskapliga förbindelser och tar slutligen sitt eget liv. Flaubert sätt att skriva historien blev epokgörande. Han ville gestalta Madame Bovary objektivt utan att visa några moraliska pekpinnar eller idealiserande tendenser. Romanen publicerade först som följetong i Revues de Paris 1856. Efter sjätte delen väcktes åtal för brott mot sedligheten men domen blev friande.

 

 

Kate Chopin

Uppvaknandet (1899)

 

Huvudpersonen Edna lever som gift ett inskränkt liv i Louisianas societet. Hon känner sig alltmer begränsad och rastlös och under en resa väljer hon att inleda en kärleksaffär med en annan man. Händelsen tvingar henne att omvärdera allt. I den tid den utgavs blev bokens frispråkighet och psykologiska realism för bjärt i färgerna. Boken orsakade skandal och fick författaren att i stort sett tystna.

 

James Joyce

Ulysses (1922)

 

Detta omfångsrika romanexperiment påbörjades 1914. Väl klar fick Joyce svårt att få den utgiven på hemmaplan. Förläggaren fann boken allt för obscen. Det dröjde till 1922 och det krävde att Joyce for över till Paris innan han hittade någon som kunde ta sig an utgivningen. Boken förbjöds på olika håll – i Storbritannien ända till 1936. På Irland dröjde det till in på 1960-talet innan man gjorde boken tillgänglig. Boken målar upp en dag i Dublin, den 16 juni 1904. Vill man ta sig till sista sidan gäller det att haka fast ordentligt i huvudpersonernas medvetandeströmmar och sedan bara, med gott läsmod, hänga kvar. Känner man att tiden är knapp väljer man något annat.

 

Vill du höra James Joyce läsa ur sitt eget verk kan du klicka här.

 

John Steinbeck

Vredens druvor (1939)

 

Romanen är en bred socialrealistisk skildring av den amerikanska depressionen. Familjen Joad flyr ett förtorkat Oklahma. I Kalifornien söker de jobb på delstatens fruktplantage men livet blir outsägligt hårt. Snabbt blev boken en bestseller men på samma gång USA:s mest förbjudna. Den bannades för att vara prokommunistisk och för att uppvigla massorna.

 

 

Salman Rushdie

Satansverserna (1988)

 

Året efter utgivningen utverkade den dåvarande iranske ledaren Ayatolla Khomeini en dödsdom över Salman Rushdie eftersom romanen ansågs smäda islam. I centrum för handlingen står de två indiska muslimerna Gibrel och Saladin som möts på ett plan mellan Bombay och London. Planet sprängs av terrorister och de enda överlevande är Gibrel och Saladin. Den ene förvandlas till ängen Gabriel, den andre till djävulen. De tar sig till England och upplever en rad svårtolkade skeenden på gränsen mellan dröm och verklighet. Vissa har läst boken som en gestaltning av mänsklighetens stora bekymmer med att olika värderingar måste rymmas på samma klot. Rushdie själv har sagt att den handlar om kärleken och döden, om migration och om identitet.

 

 

Carina Rydberg

Den högsta kasten (1997)

 

En bok om kärleksförlust, förnedring och hämnd där berättarjaget tolkas som författaren själv och persongalleriet hämtas från kultur- och kändis-Sverige med riktiga namn och allt. Boken blev 1997 års mest debatterade bok i alla fall i Sverige. Man debatterade sättet att knyta romangestalterna till verkliga personer.

 

Maja Lundgren

Myggor och tigrar (2017)

 

Tio år efter Den högsta kasten skriver Maja Lundgren sin ”vendettaroman” om Sveriges kulturelit som hon jämför med den neapolitanska maffian.  Verkliga personer namnges i mängd och debatten om boken började redan innan boken kom ut. Sedan debatterades debatten.