Svedalarummet - Lär känna din hembygd

På Svedala bibliotek finns en omfattande lokalsamling med böcker och skrifter om de orter som finns och har funnits inom nuvarande Svedala kommun.

I lokalsamlingen kan du dyka ner i både fack- och skönlitteratur som skildrar traktens liv och företeelser förr i tiden. Du kan också utforska äldre kartor över närområdet och tidningsurklipp om Svedala kommun där de äldsta tidningsurklippen är från 1920-talet. Du kan söka bland lokalsamlingens böcker och skrifter i bibliotekets katalog eller utforska materialet på plats.

Under hösten 2018 och våren 2019 pågick projektet "Svedalarummet - lär känna din hembygd". Målet med projektet var att göra bibliotekets lokalsamling mer tillgängligt för kommunens medborgare och för andra som kan vara intresserade av materialet. Projektet finansierades med hjälp av biblioteksutvecklingsmedel från Region Skånes kulturförvaltning och resulterade i en metodhandbok om arbetet med lokalsamlingar.

Levande lokalsamling - en metodhandbok från Svedala bibliotek

Med metodhandboken ville vi dela med oss av våra erfarenheter från arbetet med vår lokalsamling. Vi hoppas att metodhandboken ska bli ett verktyg för andra bibliotek som vill ta tillvara på den resurs lokalsamlingar kan vara för medborgarna. Lokalsamlingar kan ge dåtiden, samtiden och framtiden en lokal förankring.

Bokomslag till Levande lokalsamling - en metodhandbok från Svedala bibliotek. Foto.

Ladda ner Levande lokalsamling (5177kb).