Sök

Språk

sv-se
angle-left Svedalarummet - Lär känna din hembygd

Svedalarummet - Lär känna din hembygd

Under under hösten 2018 och våren 2019 pågick projektet "Svedalarummet - lär känna din hembygd". Målet med projektet var att göra bibliotekets lokalsamling till en mer levande, relevant och inbjudande resurs för alla Svedala kommuns medborgare.

Lokalsamlingen i Svedala är relativt omfattande och finns i Svedalarummet på Svedala bibliotek. Under många år var rummet låst eftersom innehållet i samlingen ansågs för värdefullt för att rummet skulle få stå öppet. Den som ville använda samlingen fick fråga efter nyckel i biblioteksdisken. Med tiden frångicks denna princip och rummet öppnades. Personalens upplevelse var att rummet, trots den öppna dörren, ändå lockade få besökare.  

Det hade under många år framförallt varit en person i personalen som arbetat med lokalsamlingen. När personen slutade visade det sig mycket svårt att göra en hållbar överlämning. Kunskapen var för starkt knuten till denna person vilket ledde till att bibliotekspersonalen saknade insyn och kunskap om vad samlingen innehöll. Osäkerheten var stor och det gjordes inga större insatser för att uppmuntra bibliotekets besökare att använda lokalsamlingen. 

Genom projektet "Svedalarummet - Lär känna din hembygd" skulle det bli ändring på detta. Projektet finansierades med hjälp av biblioteksutvecklingsmedel från Region Skånes kulturförvaltning och resulterade i en metodhandbok om arbetet med lokalsamlingar.

 

Levande lokalsamling - en metodhandbok från Svedala bibliotek

Med metodhandboken ville vi dela med oss av våra erfarenheter från arbetet med vår lokalsamling. Vi hoppas att metodhandboken ska bli ett verktyg för andra bibliotek som vill ta tillvara på den resurs lokalsamlingar kan vara för medborgarna. Lokalsamlingar kan ge dåtiden, samtiden och framtiden en lokal förankring.

 

Bokomslag till Levande lokalsamling - en metodhandbok från Svedala bibliotek. Foto. 

Ladda ner Levande lokalsamling (5177kb).