Search the catalogue

Language

Böcker om att börja skolan

Böcker om att börja skolan

Alfons, Bockarna Bruse, Nina och Dunne har en sak gemensamt. De har alla börjat skolan! Inför höstens skolstart tipsar vi om bra böcker om att börja skolan.

Snart är det dags för ny årskull elever att för första gången bänka sig i ett klassrum. Nervösa, spända, ängsliga eller nyfikna - barn kan ha många känslor inför att börja skolan. Ett sätt att underlätta och förbereda inför skolstarten kan vara att läsa böcker om hur det är att gå i skolan. Sådana har vi massor av på biblioteken! Här tipsar vi om några av dem. Kom in så hjälper vi dig att hitta rätt bok till just ditt barn!

Nina börjar skolan - Emi Gunér och Loka Kanarp

"Nina har längtat efter den här dagen så länge hon kan minnas. Och nu är den här. Hon ska äntligen börja i skolan. I klassrummet står riktiga skolbänkar och riktiga skolstolar och längst fram, vid den stora skrivtavlan, står Ninas lärare. Allt är så stort och nytt och det pirrar i hela Ninas kropp. Det här är berättelsen om Ninas första termin i förskoleklass. Om att öva på alla bokstäver, gå ut på rast, äta mat i en matsal, träffa gamla kompisar och få nya. Om att vänta både på att läsa dikt för hela skolan och på att tänderna ska trilla ut."

 

Jag ska börja skolan - (Antologi)

"Här får du veta allt du behöver om skolan: från uppropet till vad som händer på rasten, att få nya kompisar och att äntligen förstå vad bokstäverna betyder. Några av våra mest välkända och älskade författare och illustratörer medverkar med både nya och redan välkända verk. Här finns längre och kortare texter, ramsor, sånger, historier och härliga illustrationer. Favoriter som Carin Wirsén, Lennart Hellsing, Kerstin Lundberg Hahn, Filippa Widlund, Ulf Nilsson, Petter Lidbeck och Hanna Granlund är bara några av alla vars verk finns i boken."

Nu börjar vi skolan - Katja Tydén

"Det är äntligen dags för den allra första dagen i skolan. Livi har längtat hela sommarlovet. Åke är nyinflyttade och känner ingen. Stian vill helst sitta kvar på klätterställningen och Ester vill inte att pappa ska gå. Men alla samlas med fröken på skolgården och går in i klassrummet för att bli klass FA. I skolan får man lär sig om samling, fruktstund och hur det fungerar i matsalen. Men man får ju inga läxor? Fast löss kan man visst få! Hur är det egentligen att börja i skolan? Följ med barnen i klassen från den allra första pirriga dagen i skolan och lär känna Livi, Åke, Stian, Pablo, Ester och de andra."

 

Var är Bus-Alfons? - Gunilla Bergström

"Alfons är stor och ska börja skolan i morgon. Men varför är han så tyst och spak? Och inte glad och busig som han brukar? Alfons är inte den enda som är rädd, nyfiken och orolig inför skolstarten. Till och med fröken känner magpirret..."

 

Fler böcker om att börja skolan:

Bobo i apskolan - Malte Persson

Bockarna Bruse börjar skolan - Bjørn Rørvik och Gry Moursund

Bråkiga bokstäver - Helena Bross

Den dag du börjar - Jacqueline Woodson

Fullt med flugor i klassen - Ulf Stark

Hedvig! - Frida Nilsson

Klass 1 Rönnen - Kristian Hallberg

Ninna och stormskolan - Matilda Ruta

Pelle Svanslös börjar skolan - Åsa Rönn