Search the catalogue

Language

Från bokstäver till siffror

Från bokstäver till siffror

Biblioteket i Svedala går över Dewey. Nu blir det siffror på bokryggarna.

I samband med att biblioteket i Svedala flyttar till nya lokaler, byter många av böckerna ryggetikett och så kallat klassifikationssystem. Tidigare har böckerna haft bokstavskoder på ryggen. Nu kommer böckerna att få siffror i stället. Det gäller framför allt faktaböckerna. Detta nya siffersystem kallas för Dewey decimalklassifikation eller kort och gott Dewey.

 

Varför byter vi system? Vi gör det för att Dewey är en internationell standard och eftersom Svensk bilbiblioteksförening, 2008, rekommenderade att alla svenska bibliotek så småningom går över till Dewey.

 

Fördelarna är fler. Den viktigaste är kanske att besökare som rör sig mellan olika bibliotek kan känna sig hemma i ett och samma system.  Även när man besöker bibliotek i andra länder kan man känna igen sig. En annan fördel är att de olika ämneskategorierna är lättare att bygga vidare på.  Också för oss som jobbar på biblioteken kan det vara lättare att använda ett system som många andra bibliotek arbetar med.

 

Hoppas du ska trivas med Dewey! Har du frågor är det bara att höra av sig till oss på biblioteket.

Lättast är nog att mejla: biblioteket.svedala@svedala.se

 

Lite kuriosa om Dewey:

 

Mannen som skapade Deweysystemet hette Melville Louis Kossuth Dewey. Han föddes 1851 i Adams Center, New York, USA.

Han må ha uppfunnit ett bra bibliotekssystem men speciellt vidsynt i andra frågor sägs han inte ha varit. Kvinnor ville han till exempel inte vara jämlike med.

 

Porträtt av bibliotekarien Melville Dewey

 

Boken Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron bygger på verkliga händelser från staden Spencer  i Ohio. En liten utsvulten katt hittas i bibliotekets bokinkast. Personalen bestämmer sig för att ta hand om den och ger den namnet Dewey.

 

Gillar du rap och vill komma i Dewey-stämning? Klicka då här.