Search the catalogue

Language

Personalens favoriter

Personalens favoriter

Bibliotekspersonalen tipsar om böcker du inte ska missa.

Tips på böcker för barn och unga

Nattkorpen av Johan Rundberg

Första delen i deckartrilogin Månvind & Hoff. Handlingen utspelar sig på 1800-talet i ett vintrigt och stämningsfullt skildrat Stockholm. Vi får följa barnhemsflickan Mika som med sin skarpa Sherlock Holmesblick hjälper konstapel Hoff att lösa en mystisk mordgåta. Boken fick Augustpriset i barn- och ungdomskategorin förra året och kan varmt rekommenderas till alla spänningsälskande bokslukare i mellanstadieåldern.

Gränsen av Maria Nilsson Thore

En bilderbok som med humor och värme skildrar barns nyfikenhet och filosofiska funderingar kring de vuxnas gränsdragningar. Nona funderar över vad som egentligen händer om hon går över det röda strecket som de vuxna har målat på bakgården där hon bor. Hon vet att det är förbjudet att gå över gränsen men är förbjudet detsamma som farligt? Det kliar i hela kroppen av nyfikenhet och steg för steg testar hon sig fram.

Snapdragon av Kat Leyh

Tecknad serie om vänskapen mellan en udda flicka och en "häxtant". Socialrealism och queer blandas med magi och äventyr. Det är sagolik och trösterik läsning från mellanstadiet och uppåt.

Mina husdjur av Nils Andersson

Ett rimmat och roligt hemma hos-reportage. Djuren har tagit över hela huset, där är t.ex. en delfin som samlar frimärken, tordyvlar som hyvlar, en undulat som är atlet och en saltlax som spelar altsax. Erik Svetofts bilder är detaljrika och man kan leta upp allt det som står i texten. En rolig bilderbok för både barn och vuxna!

Zulusystrar av Annika Langa

Genom brevväxling får vi följa Phumeza i Sydafrika och Ebba i Sverige. De blir goda vänner på avstånd och stöttar varandra i vardagens motgångar. Phumezas fotbollslagkamrat är elak mot henne och Ebbas granntant är eventuellt en vampyr… Roligt och varmt om vänskap och vardag!

Tips på böcker för vuxna

Vuxna människor av Marie Aubert

Greppa skamkudden och följ med 40-åriga Ida till familjens sommarställe. Platsen där det inte spelar någon roll att hon är en vacker kvinna med ett väl ansett arbete. Barnlös och utan erfarenhet av längre kärleksrelationer fylls hon snabbt av missunnsamhet och revanschlystnad gentemot sin egen syster. 

Med sina 110 sidor av starka känslor är det en perfekt bok till bokcirkeln. Och gillade du Egenmäktigt förfarande eller Nora, eller Brinn Oslo brinn ska du definitivt läsa den här.

Vi dödar Stella av Marlen Haushofer

Hon skriver så vasst och krasst om människorna, Haushofer. I Vi dödar Stella (titeln!) gör hon upp med den borgerliga familjemiljön och hon fullständigt kraschar den. Drabbande läsning på knappt 80 sidor.

Vernon Subutex 1-3 av Virgine Despentes

Ett tag lyckas den tidigare skivbutiksinnehavaren Vernon hålla sig flytande på socialbidrag och genom att sälja av sin musiksamling. Men sen kommer dagen då det inte finns mer att sälja och vräkningen är ett faktum. Ovetandes om att han är eftersökt av såväl journalister som filmproducenter drar han runt i Paris mellan gamla ex och får husrum i utbyte mot sällskap och sex men neråtspiralens centrifug accelererar snabbt och fortsätter slunga honom mot botten. 
Franska Virginie Despentes är mest känd i Sverige för den skandalomsusade filmen Baise Moi, men hon är likaledes journalist, filmare och författare. Despentes karaktärer befinner sig nästan alltid i samhällets skuggsida där våld och missbruk är en del av vardagen. Trilogin Vernon Subutex må vara en lite mer stilla bok än hennes andra verk men hennes teman återkommer. 
I det förbluffande rika karaktärsgalleriet - alla med den gemensamma nämnaren att de får erfara samtidens kollision med dåtiden – får vi möta rockstjärnor, före detta porrskådisar, professionella nättroll och hemlösa; samtliga har något att säga om genus, kärlek, ekonomi och våra värderingar. 
En del kan kanske störa sig på droppandet av artister som Depeche, Exploited, Johny Cash och Bad Brains men om du är en musikentusiast så tror jag det här kan vara något för dig och om du går igång på Michel Houellebecq så ska du definitivt läsa den här.

Sändebudet av Yoko Tawada

Om ett Japan i en framtid där barnen är sjuka och dör medan de vuxna blir äldre och friskare och lever för evigt.

Blybröllop av Sara Paborn

En både humoristisk och allvarlig bok om en kvinna som är trött på sin make och bestämmer sig för att förgifta honom med bly som hon råkar ha liggande hemma i gömmorna.

Midnattsbiblioteket av Matt Haig

En ung kvinna som inte tycker att livet är värt att leva hamnar då hon försöker ta sitt liv på midnattsbiblioteket. Där finns hennes gamla skolbibliotekarie som guidar henne genom alla möjliga liv som hon kunnat haft om hon valt olika vägar i livet. En bok med glimten i ögat som väcker många tankar!

Bikupan av Sarah Crossan

En bok för dig som vill bli berörd! Sarah Crossan skildrar en passion som aldrig får blomma ut och det känns som ett slag i magen att läsa det. Hon har ett speciellt poetiskt språk som  sprider sig över sidorna utanför alla linjer, som i sig är anledning nog att läsa boken.

Klara och solen av Kazuo Ishiguro

En framtidsskildring där människorna har lyckats skapa robotar som är så människolika att de används för att uppfostra och vara sällskap till barn. Vi följer Klara som köps åt flickan Josie och som lever för att ta hand om henne och göra hennes liv så bra som möjligt. En märklig och lite provocerande berättelse som både är spännande och lågmäld.

Bokomslaget till boken Bikupan. Bokomslaget till boken Blybröllop Bokomslaget till boken Gränsen.  Bokomslaget till boken Klara och solen. Bokomslaget till Midnattsbiblioteket. Bokomslag till boken Mina husdjur. Bokomslag till boken Nattkorpen.