Search the catalogue

Language

Talböcker

Talböcker

Talböcker är inlästa böcker som är till för dig som har en läsnedsättning. Genom biblioteken i Svedala kan du låna både fysiska och digitala talböcker.

Talböcker 

Talböcker är inlästa böcker som är till för dig som har en läsnedsättning. För att få låna talböcker hör du av dig till biblioteket, som ger dig tillgång till beståndet av fysiska talböcker. Biblioteket kan också ge dig inloggningsuppgifter till Legimus, där du själv kan ladda ned digitala talböcker. Du behöver inte visa intyg på din läsnedsättning. 

Talböcker är inte samma sak som ljudböcker. Talböcker tas fram av Myndigheten för Tillgängliga Medier (MTM) genom ett undantag i upphovsrätten, medan ljudböcker är en kommersiell produkt som alla kan låna eller köpa. 

Du som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Exempel på läsnedsättningar är: 

  • läs- och skrivsvårigheter 

  • synnedsättning 

  • andra fysiska funktionsnedsättningar, som rörelsehinder eller hörselskada 

  • intellektuell funktionsnedsättning

  • neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism eller adhd 

  • tillfällig läsnedsättning

Apelöga 

Foto: Apelöga

Hur funkar det?

Du kan lyssna på talböcker som är inlästa på CD-skivor och som finns att låna på biblioteken. Du kan också ladda ner talböcker från hemsidan Legimus, eller ladda ner och läsa dem genom appen med samma namn. 

Vill du lyssna på talböcker genom till exempel en Daisy-spelare? Har du en långvarig synnedsättning kan din syncentral förmedla en Daisy-spelare till dig. Daisy-spelare går också att låna på biblioteken eller att köpa privat.

Vill du lyssna på talböcker på din dator? Du behöver då ladda ner ett program som kan läsa talböckerna till din dator. Det är gratis och finns att hämta på Legimus hemsida. Samma hemsida använder du för att ladda ner talböckerna. 

Vill du lyssna på talböcker på din mobiltelefon eller surfplatta? Appen Legimus är ett bra och kostnadsfritt alternativ, där du kan ladda ner och läsa talböcker direkt.

Läs mer på Legimus hemsida

Foto: Richard L. Eriksson