Search the catalogue

Language

Titta på film via Cineasterna

Titta på film via Cineasterna

Tips inför Alla hjärtans dag

Inför Alla hjärtans dag tipsar vi om filmer om kärlek - romantisk kärlek, smärtsam kärlek, het, futuristisk, livsavgörande....

 

Filmerna kan du se via tjänstern Cineasterna

 

Eiffel

Gustave Eiffel var ingenjören som ville göra något minnesvärt till Världsutställningen i Paris 1889. I detta påkostade kostymdrama med maffiga specialeffekter gestaltas historien bakom byggnadsverket, om Eiffel och om kvinnan och kärleken som gav honom inspiration att förverkliga sin idé.

 

Drömmannen

Alma behöver ekonomiskt tillskott i sin egen forskning. Hon anmäler sig som försökskanin i ett projekt som utvecklar humanoider vars främsta uppgift är att vara den perfekta partnern. Alma är skeptisk men humanoidpartnern vet vad som krävs av en svärmorsdröm. Prisbelönt, futuristisk kärlekshistoria.
 

Portträtt av en kvinna i brand

I 1760-talets Frankrike får konstnärinnan Marianne ett intrikat uppdrag. Hon ska, utan att ge sig till känna, porträttera den unga kvinnan Héloïse som snart kommer att giftas bort mot sin vilja. Marianne tillbringar dagarna med att i smyg iaktta och memorera hur Héloïse ser ut och vem hon är. På nätterna omsätter hon sina iakttagelser i sin konst och medan dagarna går växer en stark attraktion fram mellan dem båda.

 

Before midnight

Filmen är sista delen i en romantisk filmtrilogi om paret Celine från Frankrike och Jesse från USA, som träffas som unga på ett tåg till Wien, förälskar sig men skiljs åt kort därefter (filmen Before sunrise). Först nio år senare återses de (filmen Before sunset) och blir det par som nu, i sista delen, kämpar för att hålla liv i kärleken som falnat genom familjelivets påfrestningar och årens gång. Fint och realistiskt om den romantiska relationens olika faser och tvåsamhetens utmaningar.

 

 

Bringt star

Kärlekshistorien mellan 1800-talspoeten John Keats och den unga kvinnan Fanny Brawnes berättad ur Fannys ögon. Färgstarkt, poetiskt och känsligt.

 

 

Gilbert Grape

Finstämt om småstadsgrabben Gilbert som känner sig fast i livet. Staden Endore erbjuder knappast spännande livsval och brodern Arnie behöver att hans finns i närheten inom oöverskådlig tid. När Becky dyker upp i stan syns livet i andra färger. Det känns inte lika hopplöst längre. Dramakomedi i Björn Hallströms regi.

 

 

Blå är den varmaste färgen

Den 16-åriga Adèle är osäker inför livet som ligger framför henne. Först när hon träffar den blåhåriga, punkiga Emma inser hon sin frihet. Adèle och Emma inleder ett förhållande och filmkameran följer tätt inpå.

 

 

Paraplyerna i Cherbourg

Musikalklassiker från 1964 om det älskande unga paret Genevieve och Guy som tvingas möta den hårda verkligheten när Guy värvas till kriget i Algeriet. Rollen som Genevieve blev Catherine Deneuves genombrott.

 

Happy together

De två männen Ho Po-wing och Lai Yiu-fai är kärlekparet från Hongkong som försöker rädda sitt förhållande genom att byta miljö. De köper varsin biljett till Argentina men väl där blir det mest gräl och de skiljs åt. Lai vill resa tillbaka och börjar jobba för att spara ihop till biljetten. Ho verkar ha andra planer. Lai ser honom en dag i armarna på en rik amerikan. Filmen vann pris för bland annat bästa regi vid festivalen i Cannes 1997. 

 

The reader

Det är 1950-tal och den unge Michael Berg insjuknar i scharlakansfeber, tuppar av och tas om hand av den 30-åriga Hanna. Senare inleder de en passionerad kärleksaffär som varar fram till dess att Hanna försvinner spårlöst. 40 år senare dyker hon upp igen. Nu studerar Michael juridik och bevittnar krigsförbrytarrättegångar mot nazisterna. Hanna finns bland de anklagade.