Search the catalogue

Language

Vägar till din lokala historia

Vägar till din lokala historia

Ta del av Svedalas historia på olika sätt

På det nya biblioteket i Svedala har den lokala historien en viktig plats och alla kan ta del av den på olika sätt, på plats i biblioteket eller digitalt. Oavsett vilket du väljer kommer du att upptäcka vilken intressant bygd vi lever i. Visste du till exempel att Bökeberg var något av ett nöjescentrum för hela Skåne för inte så länge sedan? Eller att drottning Margareta I redan på 1300-talet hade en fast punkt strax utanför Svedala? Information om detta och mycket annat kan du hitta hos oss.

 

Svedalasamlingen

På Svedalas nya bibliotek finns en lokalhistorisk utställningsvägg och en Svedalasamling med böcker och småtryck. Här finns det material som tidigare var placerat i Svedalarummet. Samlingen är en guldgruva för dig som vill veta mer om trakten vi bor i.

Allt är sökbart i vår katalog och en stor del är till utlån. Svedalasamlingen fortsätter att växa under kommande år då ännu mer material ska komma på plats. Artiklar ska bindas in och en del material ska lagas. Vi gör också nya ryggetiketter och avdelningar så det blir lätt att hitta. Vi ber dig ha tålamod innan allt är på plats.

 

Lokalhistorisk utställning

Utställningen består av historiska föremål och intressanta bildspel och filmklipp. Den är byggd av Håkan Kvist, konstnär och scenograf, som tidigare byggt utställningar för Malmö museum och Astrid Lindgrens värld. Genom hans formgivning blir Svedala historia lättillgängligt för alla, oavsett ålder eller förkunskaper. Slå dig gärna ner i en skön fåtölj och ta del av utställningen. Kanske kommer du att känna igen en del och bli nostalgisk. Kanske dyker det upp nya frågor om den trakt du bor i som Svedasamlingen kan hjälpa dig att hitta svar på.

 

Hembygdsportalen Olga

Du kan ta del av lokalhistorien även när du inte är på Svedala bibliotek. Vi har utvecklat en hembygdsportal som kallas Olga efter porträttfotografen Olga Cederholm som verkade i Svedala under 1900-talets första hälft.

 

Foto av Olga Cederholm

 

 

Olga är en webbsida som kommer att utvecklas allt eftersom och vi vill gärna att du som besökare bidrar och ger dina tips på vad du tycker ska lyftas fram. Hör av dig till oss om du har förslag!

 

Adressen till olgasidan är : olga.svedala.se 

 

Kontaktuppgifter till Olgaredaktionen:

Svedala bibliotek

Storgatan 30

040-6268203

olga.biblioteket@svedala.se