Search the catalogue

Language

Högläsning

Högläsning på biblioteken

En gång i veckan är det sagostund på våra bibliotek i Bara, Klågerup och Svedala. Det är ett perfekt tillfälle för ditt barn att uppleva högläsning - och för dig som förälder eller pedagog att få nya boktips till din egen högläsning!

Sagostunderna hittar du under fliken evenemang. De kostar ingenting och du som privatperson behöver inte anmäla dig. Större grupper föranmäler sig dock med fördel till biblioteket!

Klicka här för att komma till våra evenemang

Kvinna sitter med ett litet barn i famnen och läser högt.

 

Högläsning i förskoleklassen

Hösten 2019 blev förskoleklassen obligatorisk. I samband med det tog Skolverket fram ett kartläggningsmaterial att genomföra i klasserna, där högläsning är en viktig del.

Tillsammans med logopeden Emma Gullin har Linnea Lundborg på Svedala bibliotek tagit fram en bokbank med högläsningsböcker, efter att pedagoger i kommunen efterlyst tips på böcker att använda i kartläggningen. Fokus ligger på böcker med tydlig uppbyggnad, där eleverna enkelt kan lokalisera berättelsens början, mitt och slut. De olika böckerna är samtidigt anpassade för att stimulera både de barn som kämpar med sin läsförståelse och de barn som behöver extra utmaningar.

Ladda ner Högläsning i förskoleklassen (938 kB)

 

Anledningar till högläsning

Vill du veta mer om högläsningens positiva effekter? Enligt en artikeln i Yle har forskare i Ohio kommit fram till att barn som blir lästa för får ett rejält försprång i sitt ordförråd. En anledning är att högläsningen gör barnet hör andra ord än de som vi använder i vardagen.

Läs artikeln här

Results list

Results list

Results list