Ett axplock ur höstens boknyheter

Hösten erbjuder lästid vid en bra läslampa. Välkommen in och låna eller reservera de böcker du blir nyfiken på!

 

Bokomslag till Inställd resa till Sabarmati.

Majgull Axelsson

Inställd resa till Sabarmati

Fatima har övergivits två gånger - av sin biologiska mamma i Indien och senare av sina adoptivfräldrar. Nu har hon bara Lykke, sin adoptivmammas syster, och Lykke har bara Fatima. Fyllda arton år ger sig Fatima iväg, fast besluten att aldrig mer återvända. Kvar finns Lykke med alla funderingar om vad som är rätt och om vart Fatima tagit vägen. Utkommer i slutet av september.

 

Bokomslag till Ola Larsmos Översten.

Ola Larsmo

Översten

Författaren ger återigen ut en roman byggd på grundlig research om svenskarna som emigrerade till USA. Denna gång handlar det om Knut Oscar Brundin, senare Broady, som när han förlorat allt väljer att gå med i amerikanska inbördeskriget för att på alla sätt bekämpa slaveriet.

 

Bokomslag till Elisabet Nemerts Älvornas kulle.

 

Elisabet Nemert

Älvornas kulle

Celine och hennes dotter Sofia flyttar till ett gammalt hus vid Siljans strand. Huset bär på en lång historia med många hemligheter. Sofia visar sig kunna se saker som aldrig någon annan ser och uppe på vinden hittar Celine en riktigt gammal dagbok. En berättelse om vänskap och systerskap över tid och rum.

 

Bokomslag till Emelie Schepps Nio liv.

Emelie Schepp

Nio liv

Sjätte romanen om åklagaren Jana Berzelius i Norrköping. En makaber film sprids på Youtube och polisen misstänker att det handlar om uppgörelser i kriminella nätverk. När Jana börjar arbeta med fallet inser hon att hon själv är i fara.

 

Bokoslag till Mian Lodalens Lisa och Lilly.

Mian Lodalen

Lisa och Lilly: en sann kärlekshistoria

1911 hittas två kvinnokroppar sammanbundna med varandra i Hammarby Sjö. Kropparna visar sig tillhöra två unga kvinnor, Lisa och Lilly. De hade känt varandra i ett års tid. Mian Lodalen har byggt sin roman kring två verkliga människoöden och gjort grundliga efterforskningar om flickornas sista tid tillsammans i sekelskiftets Stockholm.

 

Bokomslag till Lars Keplers Spegelmannen.

Lars Kepler

Spegelmannen

Efter att ha varit försvunnen i fem år, återfinns en ung kvinna död på en lekplats mitt i Stockholm. Joona Linna lyckas hitta ett vittne till det som hänt men det visar sig svårt att få vittnet att minnas. Åttonde boken om Jooan Linna. Utkommer i slutet av oktober.

 

Bokomslag till Alex Schulmans Överlevarna.

Alex Schulman

Överlevarna

Tre bröder har mist sin mor. De väljer att sprida hennes aska vid torpet som de alla undvikit att besöka de sista tjugo åren. Om syskonskap när barndomen sedan länge passerat.

 

Bokomslag till Tone Schunnessons Dagarna, dagarna, dagarna

Tone Schunnesson

Dagarna, dagarna, dagarna

Bibbs måste få ihop 100 000 kronor innan veckan är slut. Annars får hon inte bo kvar i sin lägenhet. För tio år sedan hade allt gått smidigt, då ingick hon i kändiskretsen. Men nu, fyllda 39, har hon inte lika lätt för sig. Det blir till att ljuga sig fram.

 

Bokomslag till Elisabet Åsbrinks Övergivenheten.

Elisabet Åsbrink

Övergivenheten

Efter att i många år betraktat sig själv som släktlös, utan trådar tillbaka till tidigare, generationer ställer sig författaren frågan vem hon är och varför hon är den hon är. Med utgångspunkt i sin egen familjehistoria skriver hon om tre kvinnors livsöden i 1900-talets och antisemitismens Europa.

 

Bokomslag till Klas Östergrens Renegater.

Klas Östergren

Renegater

Författaren slog igenom 1980 med romanen Gentlemen där läsaren för första gången fick lära känna huvudpersonen Henry Morgan. Boken ses nu som en generationsroman. Fortsättningen Gangsters kom 2005 och nu, fyrtio år senare, får vi avslutningen på historien. Året är 2018 och Henry Morgan är ute på vandring genom Europa. Han vill träffa sin son.