Sök

Språk

Vinterboken

 

Mellan 16 december och 20 januari kunde barn i Svedala kommun vara med i Vinterboken. Utmaningen var att läsa två böcker och beskriva den bästa så att en kompis blev sugen på att läsa den. Alla som klarade utmaningen fick välja en bok från biblioteken!

Totalt har 104 barn mellan 3 och 15 år varit med i Vinterboken. Tack alla ni som var med! Och ett extra tack till Andreas, Ellen och Matilda som här ovanför har beskrivit böckerna som de har läst genom att rita.

Här kan du läsa några av boktipsen som biblioteken fick in:

 

Anni, 8 år, tipsar om: 

Fislandet - Cecilia Forss och Anna Ileby

Den handlar om en flicka som heter Märta, hon går i klass 1B. Hon blir ofta gasig i magen av mjölkprodukter och fiser mycket. Hon älskar att lukta på sina fisar, men inte lika mycket på andras fisar. Märta har startat en fis-forskning där hon fångar olika fisar i burkar och sätter etiketter på burkarna t.ex. köttfärssås- och spaghettifis, äggfis och glassfis. Märta älskar att drömma om framtiden där hon drömmer om att jobba på ett fismuseum.

 

Rebecka, 10 år, tipsar om:

Sagolunden - Sofia Bergting

Den var väldigt spännande. Lite läskig också så den är perfekt att läsa på kvällen i mörkret (om man gillar att vara rädd).

 

Thyra, 10 år, tipsar om:

Festen i Hulabo - Britt G. Hallqvist

För att den är rolig, tokig. Den rimmar mycket.

 

Karlos, 10 år, tipsar om:

Den osynlige mannen - H.G. Wells

Det handlar om en osylig man vid namn Jack Griffin som ville bli synlig igen så han fick några andra till att hjälpa honom men de sa till polisen om det och till sist var det en vägarbetare som slog honom i huvudet så han dog och blev synlig igen.

 

Signe, 8 år, tipsar om:

Gåvan - Susanna Lönnqvist

Eira är en tjej. Hon får en docka. Dockan är mystisk. Det är som den hypnotiserar att Eira ska göra saker åt dockan. Det är något mystiskt med dockans hår. Eira försöker få bort dockan, men det går inte, dockan kommer tillbaka.

 

Svante, 11 år, tipsar om:

Monster och hjältar på himlavalvet 2 - Maj Samzelius

Berättar om hjältar och monster som har blivit stjärnbilder. I mellankat är det två barn som lyssnar på sin morbror om det du nyss har läst.

 

Minna, 8 år, tipsar om:

Jakten på guldosten - Camilla Brinck

Boken är spännande för att det händer mystiska saker. Det är fina bilder också.

 

Felicia, 15 år, tipsar om:

Ibland mår jag inte så bra - Therése Lindgren

Den handlar om en känd person (Therése Lindgren), som i sin tur berättar en hel del om sitt liv och hur hon hade det. Även om hon är känd och tjänar bra pengar så är hon inte lycklig/felfri.

 

Kajsa, 10 år, tipsar om:

Ödesryttarna: Berättelser från Jorvik - Helena Dahlgren

Ödesryttarna är fyra historier om fyra personer som alla har sina svårigheter. De fyra personerna är Lisa, som förlorar sin mamma, Anne, hennes mamma verkar bara fokusera på tävlingar, Linda, som möter huvudlös ryttare, Alex, som möter en mystisk kille.